Heu rebut mai un correu electrònic d’ algú que és mort?

Doncs això ara ja és possible. Als Estats Units ja hi ha empreses que s’encarreguen d’assegurar que tota la informació que és té a la xarxa sota la protecció de contrasenyes sigui accessible a la família després de la mort. Ofereixen el que se’n diu una Caixa de Seguretat Digital.
Experts en Internet diuen que s’està gestant una cybercrisis, ja que els serveis més populars d’Internet tenen polítiques que, llevat d’una ordre judicial, prohibeixen l’accés a la informació sinó es coneixen les contrasenyes.

Ara per ara els proveïdors de serveis ofereixen diferents graus de flexibilitat en aquestes situacions.
Alguns, com Google, permeten l’accés al compte de correu electrònic, vídeos, fotos i comptes de compra si els membres de la família tenen un certificat de defunció i un correu electrònic enviat anteriorment pel difunt. El procés pot trigar molt de temps.
Facebook tanca els comptes o bé els dona la categoria de “memorial” que vol dir que continua penjat a la xarxa però la majoria de prestacions desapareixen.
Altres són més estrictes. Second Life no dona accés als comptes a menys que existeixi una voluntat, per ordre judicial o d’altres documents legals pertinents. Yahoo, amb 106 milions d’usuaris de correu electrònic, és potser el més difícil.

La zona fosca jurídicament no només afecta a la vida personal – el portal Flickr compta amb 40 milions de membres -, sinó també a milions de comptes de negocis en llocs com eBay i PayPal i la comunitat virtual de Second Life, que va generar 55 milions de dòlars de diners reals per als usuaris l’any passat.

Fa 10 o 15 anys, en cas de mort, es podia entrar a casa del difunt i trobar la documentació personal en paper.
Ara, el rastre de la vida està en línia, sobretot en les generacions més joves: ‘si la meva casa es cremés no hi perdria res important, la informació que m’interessa la tinc on-line’.
Els procediments legals que segueixen a la mort estan dirigits a familiars i amics en el món real. Però, estan sorgint empreses per servir també al nou univers d’amics: els dels xats, els del Facebook…

“Fins ara hi havia menys movilitat i la gent podia llegir sobre les nostres morts a la secció de necrològiques”, diu Debra Joy, fundador de Bcelebrated.com , una d’aquestes empreses. “Però ara ens movem, tenim amics a tot el món que ens hi comuniquem a través d’Internet. Hem d’arribar a ells d’alguna manera.”
Una altra de les empreses que dóna aquest servei és Deathswitch
Funciona de la següent manera: si els usuaris no responen als correus electrònics regulars per confirmar que encara estan vius, el sistema comença a enviar notes suplicant resposta: “Si us plau, entreu i feu clic al següent enllaç per demostrar que encara esteu vius.”  Si els usuaris no responen en un termini determinat de temps, es lliuren “post mortem” els correus electrònics emmagatzemats en el seu compte.
Se sap que més de 10.000 persones s’hi han inscrit i s’espera que la demanda creixi ràpidament.
En diuen Servei en el núvol.

Comentaris

*